20 юли 2017

Кур за бизнеса!

Кур за бизнеса в България!
Не стига, че искат премахване на минималната работна заплата, ами сега искат и премахване на класовете за стаж и прослужено време.

Вижте ги колко са жалки. Жалки до подлост и подли до съжаление.
Само, че аз не ги съжалявам.
Това е пазарната икономика другарки и другари. Ама когато пазарната икономика се обърне срещу бизнеса, почват да недоволстват.

Днешния бизнес не е ларж, както беше едно време.
Да вземем за пример моя бивш шеф.
Гледаше да спира всякакви разходи. Имаше ли възможност да не дава някъде пари - не ги даваше.
Чете последните тенденции в родния бизнес и стриктно ги спазваше.
Така например изгони най-старите и опитни служители във фирмата, именно защото да не им плаща класове за стаж и прослужено време. Това бяха дългогодишни кадри на фирмата, хора с опит.
Нае няколко младоци на по 20 години и ги натряска на ниски заплати.
Да де, ама работата взе да куца и като видях, че кораба бързо се пълни с вода, го напуснах и аз. Даже самата атмосфера беше станала нетърпима.

Шефа се стискаше абсолютно за всякакви разходи. Когато станеше крайно неотложно и необходимо, че да се спре работния процес, тогава чак се даваха пари за нещо, и то с голямо недоволстване и мърморене.

В същото време тоя паляк си позволи да си купи кола за 40-50 хиляди лева и ходеше по 4-5 пъти на почивка в годината. И на планина, и на море, и на ски, и из Европата.
Пък ние главанаците даже нямахме отпуска. Плащаха ни я, след предварителна уговорка.

Е, йебем ти бизнеса!
И още повече го йебем, понеже в момента НИЕ гражданите плащаме частично сметката за ток на бизнеса. Ако някой помни, някакви пари плащаше населението за да може бизнеса да има по-евтин ток.
Иначе стоките щели били да поскъпнат!
Глупости абсолютни!

Вече се смея със гъза си като ги гледам да се оплакват как едвам оцелявали и как щели да спрат работа, ако примерно се покачи цената на бензина.

В Русе например цените на такситата поскъпнаха, когато бензина беше станал 2.50, а дизелът 2.70 лева.
Когато цените на горивата поевтиняха, таксиметровите фирми в Русе не свалиха цената на услугата. Няколко години караха така.
До скоро. Когато отново вдигнаха цените, макар и с малко. Но цената на горивата не е поскъпвала.
Яко нали?

Междувпрочем, цените на всички таксиметрови фирми в Русе са еднакви. Йебем ти и пазарната икономика с тия междуфирмени договорки.

Така работи родния бизнес. Силен на думи, но не и на дела. Когато трябва да взима нещо, взима го с пълна сила. Когато трябва да дава - се почва с хленченията.

Те дори в собствените си фирми не искат да инвестират. Искат само да печелят. Е не става така другари бизнесмени, трябва и да дадете.
Зѝщото както е казал другаря Неризанов от филма "Маргарит и Маргарита" - За да получиш, първо трябва да дадеш - и изчука оная върху бюрото.

27 години спахте, и най-накрая се усетихте, че тия училища бълват непотребни никому кадри с ненужни специалности.
Тия хора ще остареят, някой трябва да им плаща пенсиите.
Но за да стане това, на първо време трябва бизнеса да се научи да си плаща данъците в пълен размер. Огромна част от него все още не го прави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Без спам и реклами!
Всички коментари подлеждат на модерация преди да бъдат публикувани!