11 март 2017

Идеи и места за разходка около Русе


В района около Русе има много интересни природни образувания, исторически забележителности, екопътеки, крепости, паркове, манастири. В нашия списък ще откриете забележителности в радиус от 100 км, които можете да посетите за ден или за един уикенд.

Използвайте нашите и идеи и планувайте следващото си пътешествие!

Лесопарк Липник
Разстояние от Русе: 8,5 км

Огромният масив от липови дървета е разположен в село Николово. Това е най-големият лесопарк в България. Подходящ е за почивка и с деца. Има зоопарк, детски кът, изкуствени езера, спортна база, къмпинг. В него се намира и резиденция Липник.

*

Басарбовски манастир
Разстояние от Русе: 9 км

„Св. Димитрий Басарбовски“ е единственият действащ скален манастир в България. Сгушен е в долината на река Русенски Лом. Пътеката за манастира минава през потънал в зеленина двор и свършва при кладенец, чиито води се смятат за лековити.

В подножието на скалите има изградени две стаи и пещера-трапезария. До скална площадка се намира нишата, в която според легендата е спял св. Димитрий. Вдясно е самата скална църква.

*

Скален манастирски комплекс Грамовец
Разстояние от Русе: 18 км

Най-близкото населено място до него е село Кошов. Комплексът е разположен на левия бряг на река Черни Лом. В скалата се помещават няколко изкуствени пещери. От основата й започва екопътека.

*

Природен парк Русенски лом
Разстояние от Русе: 20 км

Той е разположен по поречията на реките Баниски Лом, Черни Лом и Бели Лом. В продължение на милиони години водата, вятърът и земните движения са моделирали величествения каньоновиден пролом. Забележителни са девствената гора Батаклията, раят на птиците Бакаджика, скалния колос Мамула и много пещери и навеси, обитавани от човека още от каменната епоха.

*

Кои са останалите подходящи за разходка местности и забележителности около Русе, вижте в статията на peika.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Без спам и реклами!
Всички коментари подлеждат на модерация преди да бъдат публикувани!