30 август 2016

МВР с 8 съвета срещу телефонните измамници

Експертите от полицията използват поредния опит за телефонна измама, за да припомнят основните правила на поведение в подобна ситуация. Те отново припомнят и основните сценарии за извършване на телефонни измами.

По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога, гласи съвет №1 на МВР.

На второ място те за пореден път призовават гражданите да не се доверяват на непознати хора.
Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона; Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда, призовават още от силовото ведомство.

Органите на реда съветват гражданите, които имат съмнение, че на телефона е техен близък, първо да опитат да се свържат с него чрез свой съсед или приятел. Те обръщат внимание, че е препоръчително по възможност да се използва телефон, различен от този, на който е получено обаждането.

Ако получат обаждане, при което някой се представя за техен близък, съветът на униформените е да му се зададе въпрос, отговора, на който не би трябвало да е известен на непознати. Такива въпроси са относно рождена дата, населено място и други.

Полициите съветват хората, които получат обаждане и спрямо тях бъде осъществен опит за измама, незабавно да сигнализират на тел. 112 или в полицията.

Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация, призовават още от полицията.

Източник: News.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Без спам и реклами!
Всички коментари подлеждат на модерация преди да бъдат публикувани!