26 юли 2015

Био или еко?

Днес все повече се говори за био и еко плодове и зеленчуци.
Дори и в магазините навлизат, с доста по-високи цени от останалите.

Така например си купих една скъпа БИО краставица, за 2 или 3 лева, не помня точно.
Вкусът ѝ не беше по-различен от този на по-евтините краставици, които ги продават на килограм.

Но знаете ли наистина що е био и що е еко?
Не? Обяснявам.

Когато на етикета има надпис БИО, това означава, че продуктът е произведен по екологично чист начин. Но не означава, че не е пръскан и наторяван с химикали и препарати.
Просто са използвани такива, които според закона отговарят на нормите за екологично чисто и незамърсено производство.

ЕКО пък означава, че плодът или зеленчука е произведен без използването на химически препарати и е използвана само естествена тор - като кравешки лайна например.
Такива домати е гледала баба ви едно време на село. Днес са рядкост по магазините и пазарите.

Това е накратко казано. Кое е по-полезно? Еко-то разбира се.
Но дори и малките производители ползват всякакви химии, торове и препарати.
Истински еко зеленчуци може да си намерите от хора, които ги отглеждат за лична консумация.

Има и ментета, защото все повече производители се изкушават да сложат БИО или ЕКО етикет на продукцията си, защото техните цени са значително по-високи.
Не че ще се разболеете, но дават тройно и четворно повече пари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Без спам и реклами!
Всички коментари подлеждат на модерация преди да бъдат публикувани!