04 април 2015

Великденско опростачване

Христос ще reboot-не тази вечер в католическият свят.
А скоро и у нас.
Обикновенно по такива празници народа се опростачва още повече.
Сега ще видите защо:

Яйца
Мдааа, Великден без яйца си е като шкембе чорба без бира!
Ама аз не празнувам. Не съм религиозен. Допреди няколко години боядихсваме яйца, колкото да спазим традицията. Ама от 2-3 години и това не правим.
А редовият българин се кахъри, че по Великден яйцата поскъпнали от 25 на 30 стотинки.
И така да е, колко яйца ще изядеш бре аланкоолу, че да те съборят 5 стотинки на яйце?
Отделно е това, че от магазина купувате полски яйца и спонсорирате полската икономика.
Барем купувайте от производител. Не от сергия на пазара, където пише "български яйца".

Козунак
Козунак вкъщи не се употребява от доста време преди яйцата. От малък не ми се нрави това сладко тесто.
Особено пък като знам как го правят. Вие знаете ли? Добре, ще издам тайната.
95% от козунаците на пазара у нас почват да се месят още в края на миналата година, обикновенно преди коледните празници. И през останалите месеци до наближаването на великденя пак се месят козунаци. След това се замразяват.
Две-три седмици преди въпросната дата, козунаците се вадят и пекат.
Ако имате късмет, може да ядете пресен козунак. Ако сте каръци - полага Ви се отлежал от миналата година. Да не говорим пък за всичките Е-та, набухватели, подобрители и консерванти в тях.
Ха да Ви е сладко!

Агнешко
Дали защото сме сиромаси, ама вкъщи по Великден никога не е имало агнешко. Връщам се години назад и се мъча да си спомня за агнешко по Великден - ама няма такъв случай.
Тъй, че и това не ми е сила.
Кюфтета и пържоли е имало, ама агнешко - нивгаш. Само по Гергьовден.
Да не Ви шепна, че голяма част от агнешкото на пазара в България идва чааак от Нова Зеландия. Вижте на картата къде е това. :)
Ама освен, че идва от там - не се знае и през коя година е било замразено. В крайна сметка ако имате късмет - ще ядете агнешко от агне, живяло в края на ХХ век. :)
Миналата година за Гергьовден се сбрахме 3 семейства и купихме 3 агнета - живи и от производител. Лично пред мене ги клаха, драха и разфасоваха. Поне знам какво съм ял.

Почивка
Гледам по новините някакви абсолютно неверни простотии - как българите масово щели да почиват в Турция и особено в Гърция. Гледах и бат' Бойко да ги зове да почиват в България, че да си харчат парите тука.
Изкарването на великденските празници в български курорт за едно четиричленно семейство щяло да струва около 1200 лева. Тоест за хотел + ол-инклузив. Без останалите масрафи.
Ма вий сериозно ли?! Ма вий са бъзикати нещо?!?!?!!!
От всичкото народ де що познавам само един човек може да си позволи да отиде на почивка. Ама няма да го направи, защото по това време ще работи. Ама дори и да не беше на работа, пак нямаше да отиде на такава почивка. На фона на смешните заплати, 1200 лева си е направо безбожна цена.
Този човек, за когото говоря, получава близо 3000 лева на месец, понякога и повече.
Щом той не си позволява такива екстри - извода е, че заплатите трябва да са най-малко 5-6 хиляди, за да може на тези цени човек да задели 1/3 от заплатата си за почивка - книгата с обяснение за това се намира в библиотеката на щанда с "Научна Фантастика".

Отсега да честитя великденските празници на всички, които празнуват. Щото аз смятам да ги пропусна. Боговете не ме кефят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Без спам и реклами!
Всички коментари подлеждат на модерация преди да бъдат публикувани!