24 октомври 2014

Кодове за времето и тяхното значение

Ден през ден синоптиците ни предупреждават с разни кодове за времето.
Но какво значи код жълто, оранжево или червено?

Историята на тези кодове в България започва на 23-ти март 2010 г., когато страната ни се включва във Европейската система за предупреждения за опасни метеорологични явления "Метеоаларм". Започва изработването на цветна карта, на която с четири цвята се обозначава степента на опасност при различни метеорологични явления. Достъпът до въпросната карта е свободен на сайта на Националния Институт по Метеорология и Хидрология към БАН, където можете да следите за предупреждения за опасни явления. Ето накратко и значението им.

Зелено - Опасни метеорологични явления не се очакват.

Жълто - Означава потенциална опасност. Има повишена вероятност за опасни метеорологични
явления. Възможни са щети. Следете прогнозата за времето. Не предприемайте неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето.

Оранжево - Оранжево означава опасност. Прогнозират се опасни и особено опасни метеорологични явления. Съществува голяма вероятност за материални щети. Възможни са човешки жертви. Бъдете много внимателни, следете подробната информация за очакваните метеорологични условия и следвайте съветите на властите.

Червено - Най-голямата степен на опасност. Прогнозират се екстремни метеорологични явления със значителен териториален обхват. Има висок риск от големи щети върху инфраструктурата и околната среда. Съществува повишена вероятност за човешки жертви. Бъдете изключително внимателни. Задължително следвайте съветите и разпорежданията на властите и бъдете готови за извънредни мерки.


За по-любознателните ето още метеорологични термини:

Топъл въздушен фронт – топлите въздушни маси опират в студените.  Така топлия въздух изстива  и в резултат на това се получава кондензация на водните пари. Образува се облачна покривка от слоести облаци,  което води до продължителни и напоителни валежи.

Студен въздушен фронт – студените въздушни маси опират в топлите.  Студеният въздух изтласква на високо топлия и в резултат на това се получава кондензация на водните пари. Образуват се облаци от кълбест тип,  което води до интензивни краткотрайни валежи.

Циклон - спираловидно възходящо движение на въздуха в посока от периферията към центъра на въздушната маса. Ветровете в циклона духат обратно на часовниковата стрелка в Северното полукълбо и по посока на часовниковата стрелка – в Южното полукълбо. Циклоните обхващат обширни райони главно в умерените географски ширини. В диаметър те достигат до 1500 км, а във височина – 10–12 км. Времето е облачно, ветровито и с валежи.

Антициклон - спираловидно низходящо движение на въздуха. Ветровете духат от централната част на антициклона към неговата периферия. При наличието на антициклон времето е сравнително стабилно – през лятото горещо и през зимата студено. Антициклоните заемат площи с диаметър до 2000 кв.км.

Средна месечна температура - средно аритметично от средните дневни температури за всички дни на месеца. Средните месечни температури за цялата година са важна характеристика за определяне и описване на климата на местности, територии и държави.

Как се получава метеорологичната информация?
В развитите страни действат изброените системи за събиране на метеорологична информация:
– наземна мрежа от синоптични станции
– океанска мрежа от станции
– мрежа от аерологични станции
– метеорологични радиолокационни станции
– авиационна система за метеорологични наблюдения
– метеорологична космическа система

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Без спам и реклами!
Всички коментари подлеждат на модерация преди да бъдат публикувани!