24 октомври 2014

Идат интензивни валежи

Свършиха се топлите дни. Идат дъждове, снегове, студове и ветрове. Все хубави неща, завършващи на ВЕ през месеците, имащи буква Р в името си.
А така се надявах да откъртим още поне десетина дена слънце и температурки по 20 градуса.
Ама няма.

Ето как изглежда утрешната прогноза за времето.

"Оранжев" код за обилни валежи и силен вятър е в сила за по-голямата част от страната за утре, 25 октомври. Предупреждението е и за Пловдивска област, където се очакват значителни валежи с количества на места до 40-50 л/кв.м. В Родопите ще вали сняг. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек.

През следващото денонощие, под влияние на преминаващ през южните райони на Балканския полуостров и Егейско, към Черно море средиземноморски циклон, метеорологичната обстановка в страната отново ще се усложни.Започналите от югозапад валежи ще обхванат страната. Дъждът в Северна България и високите полета ще премине в сняг. Значителни ще бъдат валежите в Южна България, а слаби или почти без валежи ще е по поречието на река Дунав.

Ще бъде ветровито. С умерен, в Дунавската равнина и Източна България и силен североизточен вятър ще нахлува студен въздух. В по-голямата част от страната сутрешните температури ще бъдат между 2° и 7°, в югоизточните райони и по крайбрежието на морето - до 10-12°, а през деня ще се понижават.

През нощта срещу неделя в северозападната половина от страната валежите ще спрат, а югоизточната половина - ще продължат. Атмосферното налягане бавно ще се повишава и ще бъде по-високо от средното за октомври.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг и намалена видимост. Значителни ще бъдат количествата, главно в Рило-Родопската област. Ще духа силен вятър от изток-североизток. Ще има снежни виелици, а по планинските проходи ще се образуват и навявания.

Температурите ще се понижават и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 1°, на 2000 метра - около минус 2°.

Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно, главно по южното крайбрежие валежите ще бъдат интензивни. Ще духа силен североизточен вятър. Максимални температури 9-12°. Температурата на морска вода е 16-18°. Вълнението на морето ще бъде 5-6 бала.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Без спам и реклами!
Всички коментари подлеждат на модерация преди да бъдат публикувани!