10 юли 2014

Мутренски времена настъпват в Русе за ИКТ бизнеса

България се освободи от страха – тези сакрални думи бяха използвани на няколко пъти от все още действащия официално председател на БСП Сергей Станишев, особено по време на миналогодишния есенен митинг заедно с ДПС. С тях той искаше да покаже как държавата вече идва на мястото си и осигурява стабилна среда за развитие както на своите граждани, така и на бизнеса си.

Дали България се е освободила от страха може да каже всеки от нас – гражданин или предприемач, но със сигурност не се е освободила от усещането за липса на държава. Проблемът вече засяга дори ИКТ сектора – този, който е считан за най-успешно развиващият се и за един от допринасящите най-много за БВП в страната. Този сектор в най-голяма степен е еталон за коректни отношения – съдебни дела, особено от наказателно естество, просто липсват.

Разследване на Actualno.com по сигнал на наши източници разкри случай, който сигурно не би се сметнал за скандален в много други сектори и области на живота в България, но конкретно в ИКТ сектора рядко можеше да се натъкнем на подобно нещо. Става въпрос за спор за една от най-големите български телекомуникационни компании в лицето на „Телехаус” и русенската фирма „Нетуоркс България” ООД, която е член на асоциацията BTT – „Българска телеком и телевизия”.

Историята

Спорът между двете компании е част от съвместен проект на BTT, с който се изгражда национална мрежа за пренос на данни (интернет, телевизия, комуникационни услуги). Като част от проекта, в който участва и „Вестител БГ” – телекомуникационното звено на „Овергаз”, „Телехаус” осигурява и оборудване за реализация на целите на инициативата, а отделно е посредник между членовете на BTT и „Нетоуркс България” ООД в договорните им отношения с БТК. За целта са подписани и съответните договори.

Според източник на Actualno.com обаче преди известно време г-н Свилен Максимов, който е управител на „Нетурокс България” и е мажоритарен собственик, решава да предоговори цената на услугата, получавана от БТК чрез „Телехаус”. Подписан е нов договор за срок от 18 месеца. След малко повече от половин година обаче „Нетуоркс България” спира да плаща – защото счита, че контрактът е неизгоден и иска да го прекрати, посочва източникът ни.

От БТК и „Телехаус” не са съгласни с решението и предприемат съответните действия – първо извън съда, а след това се стига и до включване на съдебната система. Същевременно услугите, които не се заплащат от „Нетуоркс България”, са спрени. Конкретният казус, на който обръщаме внимание, касае оборудването на „Телехаус” в Русе, осигуряващо действието на мрежата за пренос на данни – модули DWDM. DWDM представлява технология за оптичен пренос на данни, която дава покритие на големи разстояния и много висока скорост на пренос. Технологията се състои от отделни модули и се произвежда по поръчка.

Заради решението на „Телехаус” да прекрати подаването на услуга, от „Нетоуркс България” решават да „задържат” оборудването. Русенската компания претендира, че то е нейно. Не на същото мнение обаче са от „Телехаус” и по-важно – официалните власти. Издадено е прокурорско разпореждане за предаване на модулите DWDM. Във вторник, 8 юли, малко след 13:00 часа служители на „Телехаус”, придружени от полиция, отиват до офиса на „Нетуоркс България”, където се намира оборудването. Офисът е заключен и не се появява отговорно лице, представляващо русенската компания. Съставен е протокол от полицията, а ако до 11 юли, петък, „Нетуоркс България” не пусне служителите на реда, то ще последва принудително изпълнение на прокурорското постановление.

Последствията

Заради неуредиците и явното нежелание на „Нетуоркс България” да има цивилизовано решение на проблема, без съд, в момента буквално страдат комуникациите на много компании и връзката София – Букурещ, тъй като точно Русе е точка от критично значение за националната мрежа за пренос на данни. Според информация от BBT сред засегнатите е „Ромтелеком” – един от най-големите оператори в Румъния.

Интересните подробности

Защо се стига дотук? Покрай „Нетуоркс България” излизат интересни подробности. Според източник на Actualno.com дясната ръка на г-н Свилен Максимов във фирмата е г-н Свилен Чавдаров. Информацията беше потвърдена от самите „Нетуоркс” с уточнението, че г-н Чавдаров не заема поста на управител в компанията. В Русе г-н Чавдаров е доста известен с прякора си – Тавата. В края на октомври миналата година Моника Лачева, която участва в „Мис България 2013” на ТВ7, е зверски пребита в крайдунавския град, откъдето всъщност е родом. Самата Лачева твърди, че в побоя е участвал Свилен Чавдаров-Тавата. След случката Лачева се закани да заведе дело.

Actualno.com успя да разговаря със собственика на „Телехаус”  г-н Андон Златев. Той потвърди наша информация, че г-н Свилен Максимов е подал жалба срещу него в полицията в Русе – за отправени заплахи. Производството по жалбата обаче е прекратено, тъй като няма никакви данни за подобно деяние.

В Русе Свилен Чавдаров е свързван с бизнесмена Илиян Пенев – Мацола. Името на Мацола нашумя през 2003 година покрай бившия заместник-окръжен прокурор на Русе Люлин Матев. Срещу Матев беше назначена проверка лично от бившия главен прокурор Борис Велчев. Мацола е считан за приятел на съоснователя на СИК Младен Михалев – Маджо. А името на Свилен Чавдаров присъства в сигнали и почти дузина предварителни производства в 16-те папки с данни, събрани при полицейската операция „Одиторите”, проведена на 11 април, 2004 година. Ето и примери защо г-н Чавдаров фигурира там:

Дознание № 532/99 по описа на Районна прокуратура - гр. Русе (дознание № 491/99 по описа на Окръжната следствена служба - ОСС) – предварително производство за противозаконно унищожаване или повреждане на чужда движима или недвижима вещ в условията на продължавано престъпление (чл. 216, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс)

Дознание № 201/99 по описа на Районна прокуратура - гр. Русе (дознание № 169/99 по описа на ОСС-Русе) – производство за същото престъпление.

Освен тези две производства има още девет – за рекет, побоища, заплахи с убийство, кражби и грабежи, пише правният портал Lex.bg. През 2005 година Светлозар Илиев, Петко Петков, Свилен Чавдаров и Преслав Чакъров получават 91 години затвор по случаите от предварителните производства, иззети в операция „Одиторите”.

Източник: Actualno.com
Връзка към оригиналната статия - тук

Интересна  статия, която ще оставя без коментар и която засяга много русенци. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Без спам и реклами!
Всички коментари подлеждат на модерация преди да бъдат публикувани!