01 септември 2012

Сбогом лято!

Сбогом август, сбогом лято. Здравей септемвРи, здравейте студове и дъждове!
Колкото и да ми тъжно, лятото лека-полека си отива, а с него си отиват и топлите дни.
Официално още 20-тина дена ще е лято, а след това есента влиза във владение. Ако сме късметлии и откачим едно циганско лято до средата на октомври, ще е добре.
Миналата година обаче не беше така. Още в началото на октомври настанаха студове с нощни температури от -5 градуса. Да се надяваме, че този няма да е като миналия. :)

Вече 10 години станаха откакто се отопляваме зимата на твърдо гориво. След като платихме една зима 400 лева ток за 1 месец и откачих. Това както казах беше преди 10 години. Сега сигурно ако трябва да се топлим на ток, 1000 лева ще са малко на месец, като се вземе напредвид тогавашната и сегашната цена на тока.
Като сложим и инфлацията и слабия растеж на доходите, картинката става още по-цветна.
Та за тези 10 години забелязах едно нещо - всяка година цената на дърва и въглища расте.
Като вземахме въглища в началото на лятото, тогава те бяха поскъпнали с 45 лева в сравнение като вземахме миналата година. Става въпрос за кюмюр, готов пресят и пакетиран, в чували от по 25 килограма.
Забравих какви бяха точно ценовите изражения в лева, но добре запомних разликата в цената.
Какво да правим от тук насетне ли? Ако имате финансова възможност и място за складиране, купете си колкото дърва и въглища можете да поберете.
Ако пъл ли не, почвайте да стягате следващата зима веднага след края на текущата. Защото до средата на лятото или края на есента, цените ще станат по-високи.
Не че съм някакъв анализатор на пазара или експерт, просто споделям мненията и наблюенията си. В световен мащаб цената на горивата расте. Както и на храните.
Й май не е далеч времето в което много граждани ще се върнат на село, за да отглеждат земеделска продукция и животни от които да се прехранват.

Ако не се лъжа, като почнахме да купуваме въглища преди 10 години, цената им беще 120 лева на тон. После 130, 150, 180, 220, 250, 280, 310... а в момента са 340 лева... става въпрос за донбаски въглища, които най-широко се изполват у нас и идат от Украйна.
Тези въглища горят добре, не правят много сажди и отдават добра температура.
Имаше и едни други, ако не се лъжа донецки - те горят още по-добре, развиват още по-висока температура и не оставят почти никаква пепел, но за сметка на това правят много сажди. Не ви съветвам да си вземате от тях, освен ако не ви се чистят кюнци през 2 седмици. :)
Блазе им на украинците. Имат си планини от такива въглища. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Без спам и реклами!
Всички коментари подлеждат на модерация преди да бъдат публикувани!